Wednesday, February 29, 2012

La lluita contra els barbarismes: Cambrer, una de berberetxos*

I ara sí, que comenci l'espectacle. Sí sóc el d'abans i ara sí comencem el bloc amb la primera entrada de la primera nova secció del bloc: Guerra als barbarismes. Una secció on presentarem alguns dels mots que formen part del nostre dia a dia: els barbarismes. Sí eixes paraules que tot els que parlem alguna variant dialectal del català (en algunes variants més que en altre) fem servir, tot i que no són molt normatius que diguem... Amb açò no vull dir que deurien empressonar a tota la gent que els utilitza (com un servidor, sí sóc humà i me'n alegro), però almenys intentaré amb aquesta secció, presentar formes correctes de barbarismes que em semblen interessants i que fins fa quatre dies desconeixia. I avui primera entrada de la secció, començaré parlant del mot que dóna nom al bloc: l'escopinya.

Però què collons és una escopinya? Bé, he de reconeixer que quan ho vaig descobrir a mi també em va sorprendre. Per entendre què és una escopinya vull que vos feu la següent pregunta: Qui de vosaltres no ha menjat mai uns berberetxos*? Sí, en definitiva una escopinya no és res més que un berberetxo*, però dit com el diccionari mana.

És a dir que el terme berberetxo* no és més que un altre barbarisme que ve del castellà (berberecho) com gairebé tots els que presentaré ací. Ara ja sabeu una coseta més, ara ja no teniu més motius per seguir menjant berberetxos*. El problema és que si utilitzeu el mot escopinya, la gent es quedara amb cara de no entendre una merda. O sigui que feu servir el mot que vulgueu, però que quede clar que ara ja sabeu com evitar el barbarisme.

I aquest serà el funcionament d'aquesta secció, presentaré d'una manera breu i senzilla, mots que normalment no utilitzem però que existeixen i tenen sentiments... Ah una última cosa, tot i que ho podeu buscar a internet, al final de cada entrada hi trobareu un enllaç amb una breu explicació del mot. Si voleu saber més, feu clic que és debades.

BERBERETXO*

No comments:

Post a Comment